Translate

2013. március 17., vasárnap

Csemegézzünk a karácsonyi sütőstúdiók receptjeiből:



BÉKEBELI FŐTT KIFLI

4 kifli elkészítéséhez






Hozzávalók:                                                                               

200 g                      fehérjeszegény Loprofin kenyérpor 

½                            zacskó szárított élesztő

2 kk.                       cukor  

2 kk.                       só       

100 ml                    Loprofin tej vagy lp drink

20 ml                      olaj     



Elkészítése:

Készíthetjük robotgéppel a hagyomány módon összedolgozva, vagy kenyérsütőgéppel a dagasztást. Először a kenyérsütőgépbe a folyadékot tesszük, majd az élesztőt adjuk hozzá, valamint a cukrot. Eztán a fehérjeszegény Loprofin kenyérport, majd a tetejére pedig a sót. 20 perc alatt a géppel jól megdagasztatjuk, és egy kelesztőtálba átrakjuk. Kb. 30-40 perc alatt a duplájára kelesztjük a tésztát. Ha megkelt, kivesszük a tésztát a kelesztőtálból, 4 darabra osztjuk, és kis gombóccá gyúrjuk őket. Mindegyik gombócból vagy egy kört nyújtunk, és feltekerjük kiflivé, vagy a megszokott módon a „rongyos kifli” receptjénél tanult módon kiflit görgetünk belőle. Egy lisztezett tálcára rakjuk a kifliket, és hagyjuk kb. 40 percig kelni.

Egy legalább 3 literes lábasban vizet forralunk és egy kiskanál cukrot szórunk a vízbe. Szebb lesz így a kiflink színe. A kifliket egyenként a gyöngyöző vízbe rakjuk, és a szedőlapáttal a víz alá nyomjuk. Lassan 5-ig számolunk és a szedőlapáttal nagyon óvatosan kiemeljük a vízből a kiflit, amely láthatóan megdagadt, és egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Sütés közben már csak kismértékben növekszik a kiflink. A tetejét tetszés szerint lehet sóval vagy fűszerekkel ízesíteni.
A kifliket előmelegített légkeveréses sütőbe tesszük, és 200 C fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.

A sütő hőfoka:       200 °C

Sütési idő:              20-25 perc

Jelencsics Gabi által készített békebeli kiflik, csodaszépek:




Tápanyagtartalom:

 

mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
 1 darab (100 g)
10
0,4
50
6

267

2012. december 10., hétfő

Keksz variációk (139)






Hozzávalók:                                                                                
300 g                      fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
80 g                        porcukor
180 g                      vaj (hideg)
1 csomag                vaníliás cukor
1 db.                       Loprofin tojáspótló por (10 g por + 40 ml víz)
1-2 ek.                   Loprofin tej, vagy lp drink
1 tk.                        sütőpor
csipet                             

Variációk:
·        + 3 ek. lp drink csokoládés ízesítésű kakaópor= kakaós keksz
·        + 2 ek. frissen facsart citromlé= citromos keksz
·        + dió, mandula, rum aroma
·        + 2 ek. ledarált kókuszreszelék= kókuszos keksz
·        +2 tk. mézeskalács fűszerkeverék


Elkészítése:
Az alapanyagokat összedolgozzuk, és fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Különböző formákkal szaggathatjuk ki. Nézzünk néhány variációt a megszokott szaggatóformák mellett!



Sütipecsét felirattal:



Karácsonyi süteménypecsét, 3 féle betéttel:            
http://gasztroshop.hu/index.php?productID=1146                       

 Kiszúrókocka:
 Betűnyomdás sütipecsét:

A megsült kekszeket hetekig tárolhatjuk fém süteményes dobozban.

Sütőstúdióban az alkotók Bogi és Réka, nagyon ügyesek voltak!
Egyéb keksz receptek:
Háztartási keksz
Rágcsálnivalók

A sütő hőfoka:        180 °C
     Sütési idő:               5-8 perc

Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
25
0,4
46
15
300
1 darab
2,8
0,04
5
1,67
33,4

2012. november 24., szombat

A 2012-es őszi-téli sütőstúdiók receptjei a következők, hamarosan az elkészítési módjuk, és a fotók is felkerülnek!



·        hagymás bagett, bagettsütő formában
·        langallo, vagy kenyérlángos, vagy focaccia
·        gesztenyés csiga
·        zöldséges-„sajtos” csiga
·        fűszeres gombával töltött empanada
·        békebeli főtt kifli
·        karácsonyi mézes bonbon
·        bíberle
·        karácsonyi keksz
·        óriás palacsinta, azaz crepes
·        sült „sajtos” tészta
·        rakott krumpli feltúrbózva
·        ecetes-sós chips (burgonya, zeller)
·        póréhagymás krumplileves
·        derelye

Várunk Benneteket a stúdiókban!!



Lesznek segítőink is:

 





2012. szeptember 28., péntek

Volna kedved részese lenni egy lelkes Csapatnak??



Szeretnék lelkes, aktív, karitatív csapatot létrehozni, olyan diétázó fiatalok, szülők, esetleg dietetikus hallgatók bevonásával (TDK munkának, diplomamunkának is lehet témája), akinek volna kedve új dolgok létrehozásában részt venni. Az eredményt elsősorban a diétázók és családjaik élvezhetik! Miben tudsz segíteni?? Adatbevitelben, scannelésben, adatgyűjtésben, táblázatok készítésében, információk gyűjtésében, fotózásban, főzésben-sütésben, angol, német, spanyol, szlovák, lengyel fordításban, stb.
Várom jelentkezésetek e-mailben, fb-s üzenetben!



Köszönöm: KissEra



2012. augusztus 29., szerda

Kóstoló

Augusztus 30-án 15-18 óra között szeretettel várunk a Diétaabc-ben http://dietabc.hu/ , ahol közösen megismerhetjük a diétába beilleszthető ételeket, összetételüket, és kóstolhatunk belőlük. Frissen sült PKU-s kenyér, péksütemény is vár bennünket, valamint az üzlet vezetője dr. Wirth Krisztina felvázolja nekünk a hosszabb távú lehetőségeket. A rutinos diétázók közül Szuda Tündét és Parrag Ágit is köszönthetjük köreinkben, aki rengeteg ötlettel, javaslattal várja a fiatalokat, kezdő diétázókat és nem utolsó sorban , természetesen mi Erikák is ott leszünk. Amennyiben lehetősége nyílik rá, Szőnyi docens úr is ellátogat közénk!!
Kérlek, jelezd akár itt, vagy e-mailben ki jönne, és hányan, a mennyiségek miatt!! Köszönöm! Kiss Erika



A holnapi kóstolóra Bezglutén kenyeret sütöttem, remélem ízleni fog!!







2012. augusztus 21., kedd

Kettő az egyben, briós vagy kalács, ki minek szereti



Egyre inkább kedvelem a multifunkcionális recepteket is. Olyan alaptésztára gondolok, melyet felhasználhatok jelen esetben pl. briósnak is, és kalácsnak is, én kifejezetten a fonott kalácsokat kedvelem, így ezt is megfontam.
 
A követezőképpen készítettem:
250 g fehérjeszegény Loprofin vagy damin kenyérpor
15 gramm friss élesztő
50 g porcukor
125 ml Loprofin tej, vagy lp drink
25 g vaj
2 adag elkevert tojáspótló por
csipet só

A megkenéshez:
1 adag Loprofin tejjel elkevert tojáspótló por
 
Elkészítése:
Az összes hozzávalót, a folyékonyakkal kezdve a kenyérsütőgépbe öntöttem, és dagasztó-kelesztő programra tettem, ami az én Hauser kenyérsütőgépemnél 1 óra 50 perc. Az eredeti méret 3-szorosára kel. Majd gyúródeszkán átgyúrtam, és háromfonatú kalácsot készítettem belőle. Sütőpapírral kibélelt kenyérformában sütöttem meg. Sütés közben többször kenegettem. 25 perc alatt pirosra sül.

Amikor a brióst készítettem, melynek apropója az volt, hogy egy PKU-s kislány volt nálunk az elmúlt héten háromnapos kórházi felvételen, arra gondoltam egy kis örömet szerzek neki és szüleinek. Sajnos azt nem tudom örültek-e, vagy ízlett-e, mert ezt már nem tartották fontosnak jelezni :-(, de ugyanebből a mennyiségből 6 briós készült, és az aznap beesők, lelkesen majszolták, tehát nem lehet rossz :-) .

Az átgyúrt tésztát 6 részre osztottam, és muffin formára emlékeztető, de nem olyan mély formába helyeztem az átgyúrt briósokat. Tetejüket szintén megkentem a tejjel elkevert tojáspótló porral, és megszórtam cukorral. 12 perc alatt aranybarnára sült.
Jó étvágyat hozzá!!



2012. június 18., hétfő

Citromos süteményporból készült kalács koszorúformában


Nagyon szeretek új dolgokat kipróbálni! A gasztronómiában, és azon belül bármilyen diéta is számos lehetőséget nyújt az újdonságok feltérképezésére, megvalósítására. Most egy kényelmes megoldást választottam, ugyanakkor ismeretlen terepre tévedtem egy lengyel termékcsalád kész süteményporát próbáltam ki.

A termék annak ellenére, hogy fehérjeszegény, elsősorban gluténmentes diétában javasolják, így a dobozon található elkészítési módot is át kellett „írni PKU-s nyelvre”, de ez nem okozott nagy nehézséget!
A süteménypor a Bezglutén termékcsalád, citromos süteménypora.


Koszorúformába töltve sütöttem meg, az elkészítése összesen 10 percet vett igénybe, a sülési idő volt a több, 35 perc.

A hozzávalók:
1 doboz Bezglutén citromos süteménypor
1 bögre olaj
1 bögre cukor
2 adag elkevert tojáspótló por (Loprofin, Bezglutén, Fe.mini)

Elkészítése:
A hozzávalókat robotgép segítségével elkeverjük, formába töltjük, és sütés után amikor már kihűlt szeleteljük.
Díszíthetjük dr. Oetker cukormázzal, lp drink csokoládés ízesítésű kakaóporból főzött krémmel, színes cukorkákkal. De ízlés szerint félbe vághatjuk, és megtölthetjük pudinggal, lekvárral, alacsony fehérjetartalmú csokoládékrémmel.

Egyelőre még a sütőben sül, amint kihűlt jön a többi fotó is :-), kis türelem. Az egész lakást belengi a friss citromos illat, nem tűnik rossznak.





Amikor a receptekben, főleg az amerikai recept adaptációkban egy bögrényi mennyiséget olvasunk, az átlag teás/kakaós 2,5 dl-es bögrét érdemes alkalmazni.

TIPP:
Érdemes teljesen kihűlni hagyni, és utána szeletelni, különben kicsit morzsálódós. Az íze és illata fantasztikusan intenzív citromos! Finom!

Tápanyagtartalom:
Össztömeg: 1100 g
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 gramm
14
0,43
52,86
23,1
420


Köszönöm szépen a Diéta abc -nek, hogy lehetőséget adott a termék kipróbálására, letesztelésére!

Holnap viszek belőle a klinikára, aki arra jár jöhet kóstolni, dobozkáról mindenki maga gondoskodik!! :-)

2012. június 15., péntek

Almás-tökös muffin

Néhány hónapos hallgatás után visszatértem! Sokak számára ismeretes volt, hogy az elmúlt két évben a mindennapjaimat tarkította egy kis kiruccanás ismételten az iskolapadba, és az elmúlt félév volt a legsűrűbb a vizsgák, kutatómunka, diplomamunka megírása, védése, és az államvizsga miatt. De örömmel jelenthetem a kedves szurkolóknak, és érdeklődőknek, visszatértem a normál PKU-s életbe, és visszatarthatatlanul szeretném önteni a recepteket, ötleteket, javaslatokat, ha továbbra is érdekel Benneteket!!
Kezdjük egyelőre egy kis finomsággal, mely ötlet lehet az élvezetek mellett azoknak a szülőknek, akiknek a gyereke nem szereti a tököt, illetve nem hajlandó elegendő zöldséget fogyasztani. Igaz "rejtett" formában, de a süteményben csücsül a zöldség, és a rost is :-).
Jó étvágyat hozzá ! És a szerencsések holnap kóstolhatnak is a kosárnyi muffinból!!



Hozzávalók:
32 darab közepes méretű muffin lesz belőle

300 g reszelt alma
300 g reszelt tök  2 db fehérjeszegény tojáspótló por                    
240 g cukor
2 zacskó vaníliás cukor
600 g Loprofin vagy damin kenyérpor
1 csomag sütőpor
csipet só       
1 db. citrom reszelt héja      
 4 dl Loprofin tej vagy lp  drink
3 dl olaj


Elkészítése:
Elvegyítjük a fehérjeszegény kenyérport, a sütőport, sót, valamint a reszelt citromhéjat.
Egy másik edényben a cukrot, vaníliás cukrot kikeverjük a vízzel elkevert tojáspótló porral, hozzáadjuk az olajat, és a Loprofin tejet. Ezután a kenyérporos keveréket fokozatosan hozzáadagoljuk. Végül hozzá tesszük a reszelt, megtisztított almát, és tököt. A muffinsütőt kikenjük vajjal vagy margarinnal, esetleg papírkapszulát is helyezhetünk bele. Előmelegített sütőben megsütjük.

Díszítéshez használjunk színes cukorkákat, növényi eredetű tejszínhabot, málnát, szedret, vagy banánt.

Sütő hőfoka:  180 °C
Sütési idő: 30 perc

Tápanyagtartalom:

mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
kJ, kcal
100 g
20
0,5
75
3,5
1450 (334)