Translate

2016. január 8., péntek

Banán kenyér II.


Hozzávalók:                               
Tészta:
2 db közepes méretű banán
150 g barnacukor
2 zacskó vaníliás cukor
1 kk. vanília aroma
100 g vaj
2 adag Loprofin tojáspótló por
50 ml tejföl
100 ml Loprofin tej vagy lp drink

250 g fehérjeszegény damin vagy Loprofin kenyérpor       
½ zacskó sütőpor
1 kk. szódabikarbóna
1 kk. őrölt fahéj

Díszítésként:
1 db citrom kifacsart leve
50 g porcukor       

Elkészítése:
Egy edényben kikeverjük a Loprofin tojáspótló port, hozzáadjuk a barnacukrot, vaníliás cukrot, vanília aromát, tejfölt, diétás tejet, és a péppé zúzott banánt
A fehérjeszegény kenyérporhoz keverjük a sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, sót. Majd nedves alkotórészekhez folyamatosan adagoljuk a kenyérport.  Kenyérformában aránylag alacsony hőfokon puhára sütjük. Sülés után hagyjuk kihűlni, és süteménydíszítő sablont ráhelyezve leszórjuk porcukorral. Adhatunk hozzá vaníliasodót is, de önmagában egy pohár diétás kakaóval, vagy teával is finom tízórai vagy uzsonna is lehet.

A sütő hőfoka: 175 ºC
Sütési idő: kb. 60 perc

Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 gramm
49
0,9
49
7
275

2016. január 3., vasárnap

Egy új év kezdete…


A 2015-ös év sok lehetőséget adott blogbejegyzések elkészítésére, új receptek megosztására, közös programok élményeinek megörökítésére.
Mindig örömmel tölt el, mikor visszajelzést kaphatok Tőletek, kedves olvasóim, kérdeztek, vagy akár kérésekkel álltok elő, mert ekkor biztos lehetek abban, a felmerülő kérdéseket közösem meg tudjuk beszélni, körbe tudjuk járni, erről a jövőbe se szokjatok le, várom a felvetéseket, kérdéseket, kéréseket!

Mióta a facebookon is létrehoztam a blog oldalát, annak statisztikai jelentésével még behatóbb információkat kaphatok arról, kik, milyen életkorúak, illetve hol élők olvasnak, követnek.


Így egy-két érdekességet kiemelve tekintettem át az elmúlt időszakot.


Az elmúlt hónap olvasóinak száma, és az ország melyből bejelentkeztek:
A havonként 3000-3500 olvasó igen jelentősnek mondható, mivel a téma a PKU, és egyéb anyagcsere problémák nem érintenek többszázezer embert, mint például az egészséges táplálkozás, vagy a cukorbetegség.

Magyarország
2033
Oroszország
408
Hollandia
143
USA
127
Németország
78
Anglia
64
Románia
62
Szerbia
20
Szlovákia
13
Brazília
9
összesen
2957

A blog kezdete óta (2011. november) bejelentkezett olvasók száma, és az ország melyből bejelentkeztek:

Magyarország
91057
USA
5221
Orosz
2572
Román
2287
Anglia
1547
Németország
1383
Szerb
1046
Szlovák
919
Francia
862
Holland
811
összesen
107705

Érdekelt melyek voltak a legolvasottabb bejegyzések, a blog statisztikájából ezt is meg lehet tekinteni.
Az elmúlt egy hónap legsikeresebb bejegyzései a következők voltak:
Tortaalap-krém-díszítés
Ostya variációk
Barackos-gesztenyés beigli
Kezdetek óta a legsikeresebb bejegyzések a következők:
Sütőzacskóban sült zöldségek
Zserbó
Óriás palacsinta

Arra is kíváncsi voltam, mely kulcsszavakra kerestetek rá legtöbbször a kezdetek óta: 
Zserbó
Kakaós csiga
valamint a PKU-ra.
Év elején majdnem mindannyiunk szívesen tervezi el, mit szeretne elérni az új esztendőben. A bloggal kapcsolatban reményeim szerint legalább annyiszor jelentkezem, mint az elmúlt évben, sőt lehet még kicsit gyakrabban is.

A receptek mellett más érdekességeket is szeretnék megosztani veletek, melyek folyamatosan gyűlnek a tarsolyomban, de sajnos eddig főleg az időhiány nem adott lehetőséget a feltöltésükre, de ezen mindenképpen szeretnék változtatni. Megkértem néhány pár hónapos kisbaba édesanyját bombázzanak kérdéseikkel, hisz nekik még minden új, és az ő segítségükkel is az első pillanatoktól felmerülő kérdéseket fogjuk áttekinteni. 

Remélem mindenkinek sikeres és boldog lesz a 2016-os éve, ehhez jó egészséget, boldog perceket, és minél több együtt töltött időt kívánok, sok szeretettel:
Kiss Erika


2015. december 30., szerda

Színes csillagok

Az alábbi recepttel szeretnék boldog új esztendőt kívánni kedves Olvasóimnak!

Hozzávalók:
75 g méz                               
40vg cukor                               
30vg margarin                           
csipet só                               
65 ml karamellizált cukor                       
200 g fehérjeszegény Loprofin, vagy damin kenyérpor               
1kk. sütőpor                           
2 db tojásnak megfelelő tojáspótló por                                       
rum aroma, mandula aroma
mézeskalács fűszerkeverék                   
fahéj, őrölt szegfűszeg

Elkészítése:
A mézet, a cukorral, margarinnal és a fűszerekkel együtt felforraljuk. Majd hozzáöntjük a fehérjeszegény kenyérporhoz, valamint hozzáadjuk még a tojáspótló port, a karamellizált cukrot, a sütőport és a margarint. Alaposan összegyúrjuk. Ha töredezik a tészta, adhatunk hozzá még egy kevés zsiradékot. Fél centiméter vastagságúra kinyújtjuk, és csillag formával kiszaggatjuk.
Sütés után félretesszük kihűlni.

Sütő hőfoka: 175 °C
Sütési idő: 20 perc
Közben Formix vagy egyéb alacsony fehérjetartalmú tortaburkolót porcukorral hintett konyhapulton kinyújtjuk, és ugyanakkora méretű formákat szaggatunk ki, jelen esetben csillag formákat.
Ha kihűlt a mézeskalács formánk, vízzel lekenjük, és ráhelyezzük a kiszaggatott tortaburkoló mintát, hagyjuk összetapadni. Díszíthetjük dr. Oetker cukormázzal, színes cukorkákkal, dr. Oetker tortaíróval, vagy cukorgyöngyökkel is.

Tápanyagtartalom:

mennyiség (g)
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
22
0,8
85
3,8
362

Nézd meg a következőket is:
Mézeskalács mézi
Háztartási keksz

2015. december 5., szombat

TORTAALAP-KRÉM-DÍSZÍTÉS



Hozzávalók a PISKÓTÁHOZ:                                                                               

280 g                      fehérjeszegény Loprofin kenyérpor

2 adag                    Loprofin tojáspótló por                    

120 g                      cukor

2 zacskó                 vaníliás cukor

2 dl                        Loprofin tej vagy lp  drink

1 dl                        olaj

30 g                        Lp drink csokoládés ízesítésű

1 csomag               sütőpor

1 tk.                       szódabikarbóna

csipet só       

1 db                        citrom reszelt héja     



    Elkészítése:

Elvegyítjük a Loprofin fehérjeszegény kenyérport, szódabikarbónát, sütőport, sót, Lp drink csokoládés ízesítésű port, reszelt citromhéjat.

Egy másik edényben a cukrot, vaníliás cukrot kikeverjük a Loprofin tojáspótló porral, hozzáadjuk az olajat, és a Loprofin tejet. Ezután a kenyérporos keveréket fokozatosan hozzáadagoljuk.

Előmelegített sütőben megsütjük.


Tortaburkolók:
 
 
 
 
 


A sütő hőfoka: 180 °C

Sütési idő: 30 perc 

Tápanyagtartalom:

  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g
20
0,6
80
20
561




OROSZKRÉM

Hozzávalók:                                                                               

2 zacskó                dr. Oetker vaníliás pudingpor

80 g                       cukor (vagy annak megfelelő édesítőszer, ha valaki alacsony kalóriatartalmú módon szeretné elkészíteni)

6 dl                        lp  drink tej

250 ml                   Hullala növényi tejszín

2 zacskó                habfixáló por



Először főzzünk kemény állagú pudingot. A puding zacskóján feltüntetett tejtartalomnál kevesebbet használunk fel, hogy ne folyós állagú pudingot kapjunk, hanem kemény állagút.

Majd tegyük félre, hagyjuk kihűlni.

Közben a Hullala növényi tejszínből kemény habot verjünk robotgép segítségével úgy, hogy habfixálót is tegyünk hozzá.



Majd a két krémet keverjük el egymással, de óvatosan, hogy ne törjük össze. Töltsük be vele a tortalapokat, és a torta tejet is.

Majd Formix tortaburkoló fondanttal vagy hasonló alacsony fehérjetartalmú burkolóval vonjuk be.

A torta burkolásához szükséges fondantot pl. a Milanko-ker üzleteiben szerezhetjük be.

A tortaburkolót ha lekenjük dekorzselével, könnyen rá tudjuk helyezni a tortaostyát.

Díszíthetjük gyümölcsökkel, cukormázzal, Hullala tejszínnel, ételfestékkel.



Tortaostyák:
 
 


CSOKOLÁDÉS KRÉM

Hozzávalók:                                                                               

2 zacskó                dr. Oetker prémium csokoládés pudingpor

80 g                       cukor (vagy annak megfelelő édesítőszer, ha valaki alacsony kalóriatartalmú módon szeretné elkészíteni)

6 dl                        lp  drink tej

250 ml                   Hullala növényi tejszín

2 zacskó                habfixáló por


Tápanyagtartalom:


  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 g tortaszelet
48,6
1
35,9
6
220