Translate

2015. november 7., szombat

Egyem a zúzádat!? Vagy mégsem?



A szigorú fehérjeszegény diétát tartók pl. a PKU-sok és szülei is pontosan tudják a húsok, húskészítmények, belsőségek a diétába nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem illeszthetőek be. Nem kell erről győzködni senkit, mindenki számra egyértelmű, 10 deka, azaz 100 gramm csirkehúsban átlagosan 21 grammnyi fehérje található, mely fenilalanin tartalma 940 mg, sokak naponta csak 300-350 mg-nyi phet ehetnek, így ahhoz, hogy jól is lakjanak, egyértelmű számukra, le kell mondani azokról az ételekről, melyek húst tartalmaznak.


Ugyanakkor azt a „szabályt” is alkalmazzuk, minden olyan élelmiszer számolással beilleszthető a diétába, mely 100 grammjában (vagy egységnyi mennyiségben, pl. egy darabban) maximum 2 gramm vagy annál kevesebb a fehérje. Így például boldogan fogyasztjuk a gluténmentes termékek közül az alábbi kekszet, melyben csak 1,4 g/100 a fehérjetartalom.


Az egyik édesanya talált egy húsos készételt, melyen a címke szerint és a cég weboldala szerint is csupán 1,6 g/100 g a fehérjetartalom, holott a termék belsőséget tartalmaz. Gyanús volt édesanya számára, ezért szerencsére megkérdezett bennünket, mit gondolunk a termékről, bár legyünk őszinték ilyen esetben, az ember elsősorban megörül annak, milyen szerencsések vagyunk, létezik ilyen alacsony fehérjetartalmú termék, és bővíthetjük a diétát! Igaz azt sem tagadhatom le dietetikusként, nagy veszélynek tartom a húskészítmények alkalmazását azoknál, akik igen alacsony phe toleranciával rendelkeznek, mivel könnyű megszokni, és egyre többet szeretnének főleg a kisebb gyermekek megenni belőle, és nehezen értik meg, nem fogyaszthatják korlátlanul.
 


Az ilyen esetekre szeretném felhívni a figyelmet, és arra kérni mindenkit, inkább legyen egy kicsit szkeptikus, és próbáljuk átgondolni, akár közösen, valóságosak lehetnek ezek az adatok??

  • Mennyi a zúza fehérjetartalma? 100 g zúza fehérjetartalma 17,66 g. 
  • Mit ír a termék leírása? 100 gramm termékben 48 %-a zúzatartalom. Azaz minimum 8,47 g fehérjének kell benne lenni, és még nem is számoltuk bele a termék összetevőiben felsorolt búzalisztet.
Mi történhetett?

Lehet, hogy véletlenül rosszul nyomtatták ki a címkét, illetve rosszul tüntették fel a weboldalon is. Véletlenül elszámolták, nem ellenőrizték le, és ennek következtében történt a hiba, vagy nem ilyen magas a belsőségtartalom, és azt írták hibásan. Legyünk őszinték, aki dolgozik, az tévedhet is, és természetesen majd ki is kell javítani, erre felhívtam a gyártó cég figyelmét, és hivatalos állásfoglalást is kértem az adatokról, főleg, úgy, hogy a weboldalukat végignézve több terméknél is találhatóak elírások, valószínűsíthetően.


A legfontosabbnak talán azt tartom, hogy próbáljunk mérlegelni ismereteink alapján valóságosak lehetnek-e az adatok, és ha kicsit is gyanúsnak tartjuk, először kérdezzünk, és amíg nem vagyunk biztosak, addig semmiképpen se alkalmazzuk!


Szép estét kívánok Mindenkinek: KissEra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése