Translate

2014. október 30., csütörtök

Vajban sült borsos édesburgonya

Egy fárasztó nap után, annyira jól esik egy meleg, ízletes vacsora, de kinek van kedve nekiállni elkészíteni??
Az alábbi recept 10 perc alatt elkészül, azonnal fogyasztható, és nem elhanyagolható módon nagyon finom!
Két kisebb édesburgonyát megtisztítunk, és ujjnyi vastag karikákra felvágunk, jelen esetben 20 dekányit.

 3 deka vajat felolvasztunk egy serpenyőben, belehelyezzük az édesburgonya karikákat, mindkét oldalát megpirítjuk, majd felöntjük annyi húsleves levével, vagy vízzel, hogy épp ellepje. Lefedjük és kb. 5 perc alatt puhára pároljuk. Ekkor levesszük a fedőt, és addig pirítjuk, míg elpárolog a nedvesség, ekkor pirosra sütjük. Ízlés szerint fűszerezhetjük, én frissen őrölt borssal, és csupán sóval ízesítettem. Friss salátával tálalhatjuk, de önmagában is ínycsiklandóan finom!

Természetesen a kisgyerekek kedvéért a borsot cseréljük le borsikafűre, agy akár őrölt fahéjra, mézeskalács fűszerkeverékre, mivel az édesburgonya eleve magas cukortartalommal rendelkezik, így akár édes, akár sós változatban is fogyasztható.

Jó étvágyat kívánok hozzá!!


Tápanyagtartalom:
 
mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
 100 g
75
1,5
20
0,05
86


Az alapanyag az édesburgonya volt, mely legtöbbször nagyon élénk narancssárga színű zöldség, ami egyáltalán nem a burgonyafélék közé tartozik. Vannak alfajai, melyek fehér vagy lila színűek, lisztet, keményítőt, pálinkát is készítenek belőle, valamint köretként, főzelékként is használják. Édességek alapjaként is egyszerűen használható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése