Translate

2012. január 21., szombat

Gombapörkölt, Zöldségpörköltek

A magyar konyha egy jellegzetessége a pörkölt. Nemcsak húsból lehet készíteni –természetesen PKU-ban ezt az alapanyagot nem használjuk- hanem szinte bármilyen zöldségből, így készülhet karfiolból, zöldbabból, cukkíniből, főzőtökből,  sárgarépából, padlizsánból, karalábéból, és burgonyából is.

Hozzávalók:                               
1 kg gomba            
1 dl olaj                                                                          
3 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma                                      
1 ek. fűszerpaprika
2 kk. só
1 mk. bors
vegeta, fűszerek ízlés szerint


Elkészítés:
A gombát alapon megtisztítjuk, tönkjét kivágjuk, héját lehúzzuk. Vízben legalább fél órát állni hagyjuk, majd többször leöblítjük, hogy a lemezek közül is eltávozzanak a piszokszemcsék. Felszeleteljük.
Serpenyőben megforrósítjuk az olajat, a megtisztított és felkockázott vöröshagymát, és péppé zúzott fokhagymát üvegesre pirítjuk. Ekkor félrehúzzuk és megszórjuk fűszerpaprikával, sózzuk, fűszerezzük. Majd rádobjuk a felszeletelt gombát, és lefedjük. Mivel levet ereszt, így nem szükséges plusz vizet ráönteni. Ha megpuhult ismételten fűszerezzük. Toleranciától függően ízesíthetjük egy evőkanál tejföllel.

Zöldbabpörkölt
A zöldbabot sós vízben megfőzzük, majd lecsurgatjuk. Az olajat mély serpenyőben felhevítjük, beletesszük a meleg vízbe mártott, meghámozott, fakanállal összetört paradicsomot, hozzáadjuk a megtisztított, szétnyomott fokhagymát és a zöldbabot. Megsózzuk-borsozzuk, és forró olajban öt percig rázogatva, kis lángon megpirítjuk.

TIPP
A család többi tagjának készült húsos pörköltek "szaftját" ha leszűrjük a benne lévő húsdarabok miatt, nyugodtan használhatjuk, rátehetjük a fehérjeszegény tészta tetejére, vagy burgonyára csurgathatjuk. Egyre érdemes figyelni, a csirke pörköltöt normál módon liszttel sűrítjük be, így mindenképpen keményítővel készítsük, hogy a levét felhasználhassuk.

 Tápanyagtartalom:

Attól függ milyen alapanyagból, készítjük, de átlagosan az alábbi jellemző.
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 gramm
68
1,8
62
9
1100 (262)

2 megjegyzés: