Translate

2011. december 30., péntek

Aranygaluska

Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!

Hozzávalók:      
                     
500 g fehérjeszegény Loprofin vagy damin kenyérpor           
1 zacskó élesztő
1 kk. cukor   
2 adag tojáspótló por
300 ml Loprofin tej vagy lp drink tejpor
60 g margarin
50 g kristálycukor
csipet só

Rátétként:
Milli, Spar, Pandicao kakaópor vagy lp drink csokoládés ízesítésű
kristálycukor
olvasztott vaj

Tálaláskor:
vanília sodó, vagy vanília puding, pl. dr. Oetker vanília pudingporból, melyet lp drinkkel főztünk meg     

gyúráshoz és formázáshoz: 1 ek. keményítő


Elkészítése:
A fehérjeszegény kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk az olvasztott margarint, kikevert tojáspótló port, cukrot, felfuttatott élesztőt, csipet sót, és fokozatosan hozzákeverjük a fehérjeszegény tejet. Ha teljesen egynemű a tészta massza, egy órára félre tesszük keleszteni (meleg, de nem forró, és nem huzatos helyre, nem nyitunk ablakot, stb.!!!).
Gyúródeszkán átgyúrjuk, és pogácsaszaggatóval egyforma méretű darabokat szúrunk ki belőle. Kivajazott tortaformába szorosan egymás mellé helyezzük ezeket a tésztagolyókat, tetejüket olvasztott vajjal alaposan kenjük be, és kristálycukorral elkevert kakaóporral hintsük meg.

Lassú tűzön (alacsonyabb hőfokon), süssük aranybarnára. Sülés közben olvasztott vajjal öntözhetjük.

A sütő hőfoka: 180 ºC
Sütési idő: 35-40 perc



Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 gramm
15
0,4
48
2,5
1250 (298)

Parrag Petra is elkészítette, mellékelem az ő fázisfotóit is! Gratulálok Petra, csodaszép, és mutatós lett!! Felfogadlak kiskuktának :-).




6 megjegyzés:

  1. Bocsánat az értetlenkedésért, de az általad felsorolt kakaóporokat hol lehet kapni? Igen, gondolom a Spar-t az Intersparban, de én még sosem láttam. Létezik még ilyen, esetleg más néven fut?
    Pusszantás

    VálaszTörlés
  2. Kedves Timothi! Csak sejtéseim vannak ki lehetsz :-) TG?, esetleg e-mailben elárulnád, ha publikusan nem szeretnéd :-)? A kérdéseddel kapcsolatban, minden oylan kakaópor jól alkalmazható, melyben relatíve alacsony a fehérje tartalom. Az általam felsorolt márkák normál élelmiszerboltokban beszerezhetők, ugyanakkor tény, nem ezek a legkönnyebben megvásárolhatók, mert sokkal kevesebbet reklámozzák, és a legtöbb ember a nagy márkákat fogyasztja. Ugyanakkor pl. ha megnézzük az egyik legjobb minőségű holland kakaópor fehérje tartalma 20-25 gramm/100 g között mozog. A cukrozottak közül pl. a Nesquikben 5 gramm/100 g, mely túl magas PKU-soknak. A patikai lp drink csokoládés ízesítésűt mindig el tudjuk kapni a kamrából, és a boltiakkal még változatosabbá tehető.Sajnos kicsit vadászni kell rájuk. A Sparos pár éve megszűnt, de újra felbukkant kb. fél éve itt Budapesten több üzletben az utóbbi időben is beszerezhető. Pusszantás Neked is :-)

    VálaszTörlés
  3. Akkor ezek után még jobban nyitva tartom a szemem vásárlás közben (is)! Köszönöm a kis Csibefasírt nevében is :-)

    VálaszTörlés
  4. Ő Csibefalat, akkor képben vagyok!! Pusszancs!!

    VálaszTörlés
  5. Könnyen elkészíthető, finom édesség. Anyuék is megkóstolták és azt mondták ugyanolyan az íze mint a normál aranygaluskáé. Sőt még finomabb volt. Erika szívvel lélekkel kísérletezi ki hogy mi is ehessünk ilyen finomságokat.

    VálaszTörlés
  6. Drága Petrus, köszönöm szépen! Millió puszi!!

    VálaszTörlés