Translate

2011. november 20., vasárnap

Zsiradékok tápanyagtartalma

Ahhoz, hogy minél alaposabban be tudjuk tartani a diétát, ismernünk kell az alap élelmiszerek tápanyagtartalmát, és elsősorban a fehérje és fenilalanin tartalmát is.
Majd következő lépésként a készételek fenilalanin tartalmával, és kiszámolásával is megismerkedünk. Mindig 100 g, azaz 10 deka tisztított termékre tüntetjük fel a mennyiségeket.

Az adatokat az alábbi nemzetközileg elfogadott tápanyagtáblázat alapján állítottam össze, a speciális magyar adatokkal kiegészítve: Nährwerttabelle für die Ernährung bei angeborenen Störungen des Aminosäurenstoffwechesls 1995).
 
élelmiszer/étel (100 g) phe (mg) fehérje (g) szénhidrát (g) zsír (g) energia (kcal)
Flora soft margarin 0 0,1 0 80 720
kakaóvaj 0 0 0 99,5 925
libazsír 0 0 0 99,5 945
margarin 26 0,5 0,4 84 760
napraforgóolaj 0 0 0 99 890
sertészsír 0 0,1 0 99,7 948
vaj 36 0,7 0 83,2 773