Translate

2011. november 4., péntek

Mennyi az annyi?? Avagy a fehérjéből, hogy lesz fenilalanin??



Egyszerűen azt mondhatnánk, a fehérjéket építőköveire bontjuk, azaz aminosavakra, melyek közül az egyik a fenilalanin. De természetesen nem erre vagyunk -legalábbis szerintem kíváncsiak- hanem arra, hogy ha egy élelmiszer fehérjetartalmát ismerjük, akkor, hogy számolhatjuk ki a fenilalanin (phe) tartalmát.

Nézzünk egy példát, a Ceres Gluténmentes kenyere a címke szerint:
 
100 g termékben 1 g a fehérje. Ha bonyolult matematikai okfejtésbe kezdünk, először:
·  Át kell számolnunk az 1 gramm fehérjét milligrammba, azaz 1000 mg-nyi a fehérjetartalma
·   A fehérjék 5 %-a átlagosan a fenilalanin tartalom, azaz az 1000 mg fehérje 1 %-a = 10 mg
·   5 %-a 50 mg, vagyis a 100 gramm kenyér, fenilalanin tartalma 50 mg.
 
Ugyanakkor ezt egy üzletben vásárlás közben biztosan nem fogjuk megtenni, így azt az egyszerű és alapvető szabályt javaslom:

A FEHÉRJETARTALMAT SZOROZZUK MEG 50-NEL, ÉS MEGVAN AZ EREDMÉNY!!!

Vagyis: 100 g kenyérben 1 g a fehérje, szorozva 50-nel!!! Megvan az eredmény 50 mg a phe tartalom!! Éljen, éljen!!!

Ceres Gluténmentes kenyér/100 g F: 1 g, phe: 50 mg.


Gyakoroljunk még egy kicsit!


Bácskai fehérkenyér/100 g: F:0,3 g szorozva 50-nel phe: 15 mg




Bezglutén Falusi barna kenyér/ 100 g: F: 0,5 g, szorozva 50-nel, phe: 25 mg





Bezglutén Szezámmagos falusi kenyér/ 100 g F: 0,9 g szorozva 50-nel, phe: 45 mg

Jó számolgatást kívánok!!!