Translate

2011. november 16., szerda

Kenyérre valók, szendvicskrémek, ízesítők tápanyagtartalma I.

Ahhoz, hogy minél alaposabban be tudjuk tartani a diétát, ismernünk kell az alap élelmiszerek tápanyagtartalmát, és elsősorban a fehérje és fenilalanin tartalmát is.
Majd következő lépésként a készételek fenilalanin tartalmával, és kiszámolásával is megismerkedünk. Mindig 100 g, azaz 10 deka tisztított termékre tüntetjük fel a mennyiségeket.

Az adatokat az alábbi nemzetközileg elfogadott tápanyagtáblázat alapján állítottam össze, a speciális magyar adatokkal kiegészítve: Nährwerttabelle für die Ernährung bei angeborenen Störungen des Aminosäurenstoffwechesls 1995).






élelmiszer/étel (100 g) phe (mg) fehérje (g) szénhidrát (g) zsír (g) energia (kcal)
chilli szósz 55 2,2 15,9 10,6 168
cukkinikrém 50 1,3 9 5,5 91
karfiolkrém 50 1,5 7 6,5 92
ketcup 50 2 24,3 0,3 109
lecsó natúr 32 0,9 4,9 0,2 25
majonéz 78 1,6 1,1 81,5 744
mustár 332 8,1 6,1 12,2 167
Nutella Ferrero 284 7 54 30 520
sűrített paradicsom 83 2,3 9 0,5 50
tyúkhúsleves kocka 0 0 5,2 5,6 71
vadas pástétom 40 1 8 10 126