Translate

2011. november 21., hétfő

Húsok, húskészítmények tápanyagtartalma

Ahhoz, hogy minél alaposabban be tudjuk tartani a diétát, ismernünk kell az alap élelmiszerek tápanyagtartalmát, és elsősorban a fehérje és fenilalanin tartalmát is.
Majd következő lépésként a készételek fenilalanin tartalmával, és kiszámolásával is megismerkedünk. Mindig 100 g, azaz 10 deka tisztított termékre tüntetjük fel a mennyiségeket.

Az adatokat az alábbi nemzetközileg elfogadott tápanyagtáblázat alapján állítottam össze, a speciális magyar adatokkal kiegészítve: Nährwerttabelle für die Ernährung bei angeborenen Störungen des Aminosäurenstoffwechesls 1995).





élelmiszer/étel (100 g) phe (mg) fehérje (g) szénhidrát (g) zsír (g) energia (kcal)
csirkehús 940 20,6 0 5,6 144
kolbász 775 15,5 0,3 25,4 292
májas hurka 560 12,4 0 41,2 446
parizer 595 11,9 0,2 18,2 212
sertéshús 1065 20,3 0,4 6,8 144
sertésmáj 975 19,5 2,5 5,3 136
szalámi 650 17,8 0 49,7 550
szalonna 450 9 0 73 693
virsli 625 12,5 0,2 20 231